Акції, новини, статті покрівельні матеріали, металочерепиця, профнастил, бітумна черепиця, керамічна черепиця, композитна черепиця

Акції, новини, статті

Чому керамічну черепицю не виготовляють в Україні?

Чому керамічну черепицю не виготовляють в Україні?

Чому керамічну черепицю не виготовляють в Україні?

На сьогоднішній день ринок будівельних матеріалів України представляє майже всі види матеріалів з грубої кераміки: починаючи від цегли і закінчуючи керамічною черепицею. З усього асортименту керамічних матеріалів в Україні виготовляють майже все, окрім черепиці. Вся продукція, що є на ринку України, імпортується з-за кордону. І тут постає питання чому ж керамічну черепицю не виготовляють в Україні? Є кілька причин.

Першою з причин є те, що на території України вже не має працюючих заводів, які були побудовані ще в Радянському Союзі. В період 60х-80х років, при будівництві приватних будинків, перевага надавалась шиферу та листовому металу. У зв’язку з тим що вітчизняна черепиця мала досить низьку якість, дах з такою черепицею був більш схильним до протікання та інших проблем, тому вона була менш популярною.

Другою причиною є те, що будівництво такого заводу – це досить серйозною інвестицією. Для будівництва б/у заводу потрібно суму від 5 млн. доларів США, а для нового сучасного заводу – 30 млн. доларів США. У зв’язку з тим, що окупність таких проектів займає досить тривалий час, для інвестування в будівництво обирають країни, в яких стабільне економічне та політичне життя. До таких відноситься Польща, Німеччина, Італія, Іспанія та навіть Ізраїль.

Третьою з причин і напевно однією з головних є відсутність ринку збуту усього обсягу виробництва. Виготовлення грубої кераміки – це невпинний процес. Завод може зупинити своє виробництво лише  на кілька тижнів в зимовий період для планових ремонтних робіт. При мінімальній виробничій потужності в 30 млн. шт. в рік, має бути впевненість у збуті цих 30 млн. шт. Наприклад, візьмемо імпорт 5 млн. шт. і помножимо на два, вийде, що ми освоїмо 10 млн. шт. Отже, постає питання, що робити ще з 20 млн. шт.? Експортувати їх? Нас там не чекають, у них і так перевиробництво у кераміці, у зв’язку з чим,  є можливість придбати б/у завод.

Четверта причина – відсутність одного стилю будівництва. Так, наприклад, на одній вулиці один будується з газоблоку та перекриває будинок бітумною черепицею, інший будує з клінкерної цегли та перекриває дах композитною черепицею.

П’ятою причиною є складність виготовлення керамічною черепиці. Нажаль, в Україні немає фахівців відповідної кваліфікації, щоб виготовляти високоякісну черепицю.

Шостою причиною – є сама глина, адже будь-яка для виробництва кераміки не підійде. В Україні вона є лише в Донецькій області та на декількох кар’єрах Закарпатської області. Навіть при наявності підходящої глини, потрібне додавання досить дорогої добавки – оксиду барію. В результаті чого собівартість продукції буде досить високою, що стане перешкодою для інвестицій.

І останньою, досить суттєвою причиною є те, що не вживається ніяких дій щодо обмеження експорту сировини. Сировина з України експортується до ЄС без доданої вартості, а імпорт проходить з максимальною доданою вартість.

Замовити зворотній дзвінок

Заповніть форму, для замовлення зворотнього дзвінка

Що Вас цікавить?

Замовити безкоштовний замір та розрахунок

Заповніть форму, для замовлення безкоштовного заміру та розрахунку

Що Вас цікавить?

Завантажити каталог

Заповніть форму, щоб почати завантаження каталогу

Що Вас цікавить?